Ajunge! Împotriva tăcerii, împotriva resemnării, împotriva violenței asupra femeilor!

Luni, 25 noiembrie, cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, Asociația SPICC, în colaborare cu Organizația de Femei Forța Civică Timiș au organizat un eveniment dedicat informării și conștientizării asupra dimensiunilor și implicațiilor fenomenului violenței domestice pentru întreaga societate.

Evenimentul a avut loc la Scârț, o locație potrivită abordării unui subiect incomod și mult prea puțin dezbătut în spațiul public, în raport cu gravitatea sa. Participanților li s-au împărțit funde albe, simboluri ale luptei împotriva violenței și reprezentanții masculini au fost invitați să-și deseneze conturul mâinilor, ca formă simbolică de angajament public că nu vor comite cu ele niciodată acte de agresiune asupra femeilor. Evenimentul a mai găzduit o mică expoziție de portrete ale câtorva femei victime ale violenței domestice, realizate de artistul plastic Lorena Garoiu, ca o aducere aminte a faptului că în spatele unor rapoarte seci ale Poliției se află chipuri, povești de viață, destine pe care violența le-a schimbat sau uneori chiar le-a frânt.

Printre invitați s-au numărat conf.univ. Smaranda Vultur, antropolog, Roxana Negoescu, psiholog și Cosmina Petrice, avocat, care au abordat fenomenul violenței împotriva femeilor din perspectivă culturală, psihologică și legală. Dezbaterea a suscitat interesul participanților, într-un efort comun de a găsi soluții la un fenomen deviant, față de care societatea se arată mult prea permisivă și pe care statul pare neinteresat și incapabil să-l stopeze. Celor prezenți le-au fost împărțiți fluturași pe care era trecută Declarația de principii a celor două organizații, conținând propuneri de soluții pentru eradicarea flagelului. Printre soluțiile propuse s-au aflat ratificarea de urgență a Convenției de la Istanbul, gratuitate la eliberarea certificatului medico-legal pentru victimele violenței domestice, finanțarea și crearea de centre de urgență pentru femeile victime, elaborarea de programe care să vizeze modificarea comportamentelor masculine agresive, eliminarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor din Legea Medierii și aplicarea în practică a principiului egalității de șanse între femei și bărbați. Reprezentanții celor două organizații au lansat de asemenea un apel la solidaritatea tuturor bărbaților care nu se identifica cu agresorii de a se alătura femeilor și de a cere cu o voce comună încetarea imediată a tuturor formelor de violență asupra femeilor.

Evenimentul s-a încheiat cu angajamentul tuturor participanților de a continua eforturile în vederea sensibilizării societății și statului cu privire la acest subiect.