Banatencele care nu s-au dat batute in fata oamenilor si a intamplarilor (Timisoara Express)

Milenii la rand, femeile şi-au lasat amprenta asupra lumii, uneori schimbind cursul istoriei, alteori influenţind sfere inguste, dar importante, ale vieţii.
Insa, doar in ultimul secol au existat eforturi concertate de a reprezenta mai complex contribuţiile femeilor in carţile de istorie, o istorie scrisa in principal de catre barbaţi, despre activitaţile lor in sfera publica – razboi, politica, diplomaţie şi administraţie, o istorie din care femeile au fost de regula excluse, iar atunci cand au fost menţionate, au fost portretizate in roluri stereotipice, ca soţii, mame, fiice şi amante, fiindu-le minimalizate sau ignorate contribuţiile.
„Think outside the box!” – Tineri impotriva stereotipurilor de gen, proiectul demarat de asociaţia SPICC e un indemn adresat liceenilor timişoreni de a gandi critic, dincolo sau in completarea consensului tradiţional, asupra unei istorii scrise de invingatori, dar facuta posibila de restul anonimilor.
Dincolo de razboaie, de sange, distrugeri şi moarte aşteapta sa fie scrisa o altfel de istorie, mai umana, mai luminoasa, o istorie a vieţii şi a construcţiei.
Din aceasta istorie, femeile n-au lipsit niciodata.

„De fiecare data cand o fata deschide un manual şi citeşte despre o istorie din care lipsesc femeile, se simte fara de valoare”- spunea Myra Pollack Sadker.
Proiectul nostru le este dedicat tuturor acestor fete şi partenerilor lor care pot contribui la o scriere mai dreapta a istoriei.
Ce loc mai bun pentru a-ţi cunoaşte istoria, cea naţionala şi cea personala, decat istoria locului in care traieşti  şi-a carui cultura se imprima latent in fibra noastra intima, ne modeleaza şi ne face sa fim ceea ce suntem?
Incursiunea in trecutul Banatului am pornit-o alaturi de zeci de liceeni, de la mai bine de cinci licee timişorene, in compania renumitului antropolog timişorean Smaranda Vultur.
Muţumita dansei, de-a lungul catorva ore s-au perindat prin faţa tinerilor femeile locului, aşa cum apar ele imortalizate in imaginile vechilor ateliere fotografice timişorene, capabile sa surprinda dincolo de chipuri, statutul cultural al protagonistelor lor, cu poveştile lor vechi, care intregesc in cele din urma  povestea noastra.
Le-am prezentat liceenilor biografiile unor banaţence grozave, ca Emilia Lungu-Puhallo, Maria Botiş-Ciobanu, Alice Voinescu, Maria Dogaru, Anişoara Odeanu, Ella Constantinescu-Zeller, Iolanda Balaş Sőtér, Ana Blandiana, Florica Matau, Lavinia Miloşevici, Alma Cornea-Ionescu, Florica Albu, Coleta de Sabata, Doina Moţ, Margit Şerban, Mariana Draghicescu, Herta Müller, Maria Gyuris, Valeria Arnauru, Rodica Draghincescu, dar şi ale dascalilor multora dintre noi, spre exemplu Smaranda Vultur, Adriana Babeti, Liliana Popescu, femei care au adus plusvaloare societaţii şi au contribuit, prin realizarile lor in diversele domenii ale vieţii sociale, la patrimoniul cultural regional şi naţional.

A urmat un concurs de eseuri despre „Personalitaţi feminine din Banatul de ieri şi de azi”…
Incurajate sa cerceteze cultura locului, 11 eleve au scris despre Maria Dogaru, Alice Voinescu, Maria Draghicescu, Ana Blandiana, Anişoara Odeanu, Rodica Murgu sau Lavinia Miloşovici.
Dincolo de portretele descrise, razbatea surprinderea unor tinere care aflau tarziu şi doar in cadrul unor activitaţi extracurriculare ca Romania a avut pioniere in multe domenii, de la prima femeie neurochirurg din lume (Sofia Ionescu-Ogrezeanu) la prima femeie Doctor in Drept din lume (Sarmiza Bilcescu-Alimanisteanu), de la prima femeie inginer silvic din lume (Aurora Gruescu ) la prima femeie arhitect din lume (Virginia Andreescu-Haret ) sau singura escadrila de razboi alcatuita integral doar din femei. Nimic despre ele (şi despre multe, multe altele) in manualele lor…

Vezi articolul original aici.