Violența domestică poate să ucidă! Zâmbete pe care nu le mai vom vedea – un scurt popas de aducere aminte a celor care au plătit cu viața (Pentru Timișoara)

Ieri, 25 noiembrie, Pietonala Mărășești a fost martorul tăcut al unui eveniment împotriva violenței domestice. Cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, asociația SPICC a organizat evenimentul ”Uniți împotriva violenței!” dedicat informării și conștientizării asupra dimensiunilor si implicațiilor fenomenului violenței domestice pentru întreaga societate. Ziua de 25 noiembrie a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite ca fiind Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, prin Rezoluția Adunării Generala 54/134.

Acest tip josnic de violență este, din păcate, cel mai răspândit mod de încălcare a drepturilor omului și se întâmplă peste tot în jurul nostru neținând cont de țară, rasă, etnie, mediul de proveniență, venituri sau nivelul de educație.

În octombrie 1999 Republica Dominicană introduce pentru prima dată această rezoluție în Adunarea Generală ONU, urmând ca imediat ziua de 25 noiembrie să devină Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Asupra Femeilor, comemorând astfel asasinarea violentă a surorilor Mirabal, din Republica Dominicană, în 1960.

Evenimentul a avut mai multe secvențe, o replică a faimosului proiect al artistei mexicane Elina Chauvet, ”Zapatos Rojos”, constând în expunerea a 33 de perechi de pantofi roșii și negri- pantofii simbolizând absența femeilor, culoarea roșie sângele vărsat de victimele violenței domestice și cea neagră moartea violentă la care au fost condamnate femeile de către agresorii lor. Însă cel mai impresionant element a fost un panou pe care membrii SPICC l-au prezentat trecătorilor sub titlul ”Zâmbete pe care nu le vom mai vedea”, zâmbete care odată luminau chipurile victimelor și pe care nu le vom mai putea revedea niciodată.

Flashmobul a avut menirea de a prezenta soluții pentru stoparea acestui fenomen social degenerativ pe care-l reprezintă violența: soluții instituționale și soluții culturale, care vizau schimbarea mentalității colective mult prea permisive față de violența domestică.

Timp de o oră, voluntarii SPICC au împărțit trecătorilor flyere cu informații utile victimelor violenței domestice și cu soluțiile propuse pentru oprirea acestui fenomen social și au pledat pentru o acțiune concertată a noastră, a tuturor, pentru eradicarea acestui flagel.

Vezi articolul original aici.